کرونا ویروس یا کوید ۱۹ چیست؟
کرونا ویروس نوعی از ویروس است. اما بیماری ایجاد شده فعلی با ویروس کرونا که به آن بیماری کرونا ۲۰۱۹ یا COVID-19 میگویند، کمی با انواع دیگر خود در تکثیر و شیوع متفاوت است. این بیماری اولین بار در ووهان چین شناسایی شد و بعد از مدتی نام COVID-19به آن تعلق گرفت. CO مخفف کرونا، VI مخفف ویروس و D به معنی بیماری (در انگلیسی). این ویروس جدید به خانواده ویروسهایی همچون سارس (سندروم تنفسی حاد) و سایر سرماخوردگیهای معمولی مرتبط است.
آیا COVID-19 روی کودکان تأثیر می گذارد؟
این ویروس جدید است و هنوز به طور کامل نمیدانند که چه تأثیری بر کودکان یا زنان باردار خواهد گذاشت. اما امکان دارد افراد در هر سنی به این ویروس آلوده شوند ولی تاکنون موارد نسبتاً کمی از COVID-19 در بین کودکان گزارش شده است و بیشتر موارد درگیر و خصوصا منجر به مرگ در میان افراد پیرتر با بیماریهای زمینهای دیده شده است.
البته این نباید ما را از رعایت نکات بهداشتی در مقابل فرزندانمان باز دارد چرا که ورود ویروس به بدن همه افراد در هررده سنی امکان دارد و فقط چون انسان در صورت سلامت، در سنین پائین دارای سیستم ایمنی قویتری میباشد، در صورت مبتلا شدن به ویروس با توانایی بیشتری به مقابله با آن خواهد پرداخت.

شستن صحیح دستها یکی از بهترین راههای پیشگیری از بیماری در کودکان است.
۱۰ نکته بهداشتی برای پیشگیری از ابتلای فرزندان :
از آنجا که این ویروس از طریق تماس مستقیم با قطرههای تنفسی فرد آلوده (ازطریق سرفه و عطسه) و تماس با سطوح آلوده به ویروس منتقل میشود :
- باید برای اطمینان بیشتر سطوحی که فرزندان با آن در تماس هستند ضدعفونی نمود چرا که ویروس COVID-19 میتواند ساعتها روی سطوح زنده بماند، ولی یک ضدعفونی ساده میتواند آن را از بین ببرد.
- از آنجا که این بیماری قبل از ظهور علائم بالینی، حدود ۱۴ روز به طور مخفی در بدن وجود دارد، حتما ظروف صرف غذا و نوشیدنی افراد در خانه کاملا جدا از هم باشد. ( از چشیدن غذای فرزندان ویا تست خنک شدن نوشیدنیهای گرم فرزندان خودداری کنید )
- در صورت خرید مواد خوراکی حتما در سلامت آن دقت نموده و در صورت امکان با مواد طبیعی مثل سرکه ضد عفونی نماپید. گرچه بهتر است در این ایام خوراکیها در منزل تولید شود.
- از خرید مواد خوراکی فلهای و بدون بسته بندی فعلا خودداری نمایید.
- از به همراه بردن فرزندان،بیرون از خانه به هر دلیل غیر ضروری خودداری نموده و برای جلوگیری از خستگی آنان، در خانه بیشتر برایشان وقت بگذارید.
- طریقه صحیح شستشوی دست و صورت را به فرزندان آموزش داده و شستشوی قبل از صرف غذا و نیز بعد از اجابت مزاج را تذکر دهیم.
- چنانچه قصد خروج از منزل را داریم، حتما از ماسک و دستکش برای فرزندان استفاده نموده و نکات بهداشتی نظیر لمس نکردن سطوح، عدم تماس دست با چشم و دهان و … را به آنها یادآوری نمائیم. حتما به همراه خود ژل مناسب ضدعفونی دست و نیز دستمال و دستکش به همراه داشته باشیم.
- از مصرف موادغذایی دارای ویتامین C،D،B،A غفلت نکنیم و در طول روز تخم مرغ، مرکبات، سبزی و مایعات فراوان خصوصا آبمیوههای طبیعی را در سبد غذایی آنها قرار دهیم و نوشیدنیهای گازدار و غذاهای فست فود را حذف نمائییم.
- شرایط یک خواب سالم و کافی را برای فرزندانمان فراهم نمائیم
- رعایت بهداشت فردی والدین نیز از مهمترین موارد حفظ سلامتی فرزندان است
توجه به این نکته ضروری است که ممکن است فرزند ما علائمی نداشته باشد و بیماری را به راحتی سپری کند ولی ناقل بیماری باشد. پس، از حضور فرزندان در کنار افرادی که مسن هستند و یا بیماریهای زمینهای دارند پرهیز نمائید.

با رعایت تمامی نکات بهداشی حتی در زمانی که بیمار نیستید، سلامت کودک را تضمین نمائید.
شیردهی و کرونا
آیا مادری که آلوده به کرونا ویروس باشد، میتواند همچنان به نوازد خود شیر بدهد؟
تمام مادران در مناطق آلوده و پرخطر که علائمی چون تب، سرفه یا تنگی نفس دارند، بایستی هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنند و دستورالعملهایی که پزشک یا کارمند بهداشت میدهند را رعایت کنند. با توجه به مزایای تغذیه با شیر مادر و نقش کمرنگ شیر مادر در انتقال ویروسهای تنفسی، مادر میتواند ضمن رعایت کلیه راهکارهای احتیاطی لازم همچنان به شیردهی ادامه دهد.
درمورد مادرانی که علائم بیماری را دارند شیردهی مشکلی ندارد، مشروط بر این که به هنگام در آغوش گرفتن کودک و نزدیک بودن به کودک (ازجمله هنگام شیردهی) ماسک بزنند، دستها را قبل و بعد تماس با کودک (ازجمله هنگام شیردهی) بشویند و سطوح آلوده را تمیز و ضدعفونی کنند – همانند همه مواردی که وقتی کسی مشکوک به COVID-19 و یا بیماریش تأیید شده باشد در تعامل با دیگران از جمله با کودکان بایستی انجام دهد.
اگر مادر به شدت بیمار باشد، بایستی وی را به دوشیدن شیر و دادن آن به کودک با فنجان تمیز و/یا قاشق تشویق کرد، و در تمامی این مراحل همان روشهای جلوگیری از عفونت فوقالذکر را نیز رعایت نماید.