
کامبوجا چیست ؟
نوشیدنی کامبوجا ۲۲۰ سال قبل از میلاد در چین مورد استفاده قرار میگرفته است. این نوشیدنی حاصل تخمیر چای سبز یا چای سیاه است و علاوه بر خواص چای معمولی، غنی از پروبیوتیک است. در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با خواص و معجزه کامبوجا آشنا کنیم.
تصور میشود منشأ کامبوجا، چین یا ژاپن باشد. برای تهیهی این چای انواع خاصی از باکتری، مخمر و شکر را به چای سبز یا سیاه میافزایند و یک هفته یا بیشتر فرصت میدهند تا تخمیر شود. حین این فرایند، باکتریها و مخمرها یک حباب قارچی شکل روی سطح تشکیل میدهند. به همین دلیل به کامبوجا چای قارچ هم گفته میشود.
این حباب درواقع یک کلنی زندهی همزیستی باکتری و مخمر یا (SCOBY) است و میتوان از آن برای تخمیر کامبوجای تازه باز استفاده کرد.
فرایند تخمیر باعث تولید سرکه و بسیاری مواد اسیدی دیگر میشود. همچنین مقدار بسیار کمی الکل و گازهایی که به آن حالت گازدار میدهد، تولید میشود. بسیاری از باکتریهای پروبیوتیکی هم حین تخمیر تولید میشوند. پروبیوتیک، باکتریهای مفید را در اختیار دستگاه گوارش قرار میدهد. این باکتریها از روشهای مختلف به سلامتی کمک میکنند؛ مثلاً در هضم غذا، التهاب و حتی لاغری مؤثرند. بنابراین گنجاندن کامبوجا در رژیم غذایی میتواند از جنبههای مختلفی به سلامت شما کمک کند.
با توجه به فرآیند تخمیری که در روند ایجاد کامبوجا وجود دارد، کامبوجا شامل تعداد زیادی باکتریهای مفید که به پروبیوتیک معروف است، هست. این باکتریها در مسیر دستگاه گوارش قرار میگیرند و سیستم ایمنی بدن را پشتیبانی میکنند، و همچنین آنها مواد مغذی را جذب میکنند و با عفونت و بیماری مبارزه میکنند.
ازآنجاییکه ۸۰ درصد سیستم ایمنی بدن شما در روده قرار دارد، و سیستم گوارش دومین قسمت بزرگ سیستم عصبی است، بنابراین بههیچ عنوان جای تعجب نیست که روده را بهعنوان مغز دوم میشناسند.
نوشیدن روزانه کامبوجا میتواند به داشتن یک سیستم بدنی سالم و ایمن کمک کند که به میزان قابل توجهی از مزایای سلامت کلی بدن شما است.
در واقع کامبوجا یک نوشیدنی تخمیر شده است که شامل چای سیاه و قند (از منابع مختلف، شامل نیشکر و میوه و عسل) است، که به عنوان یک غذای پروبیوتیک کاربردی استفاده میشود که شامل کلونیهای باکتری و مخمر است که مسئول آغاز فرآیند تخمیر و ترکیب با قند است. بعد از عمل تخمیر، کامبوجا گازدار میشود و شامل سرکه، ویتامین B، آنزیمها، پروبیوتیک ها و غلظت بالای اسید (استیک، گلوکونیک و لاکتیک) است. این باکتریها به عنوان باکتریهای تولیدکننده سلولوز معروفاند. به این معنا که آنها تولید سلولوز میکنند که بهعنوان سپر در سلولها به کار میرود. محلول قند و چای توسط باکتریها و مخمرها بهطور معمول به عنوان “SCOBY” شناخته میشود (که همان همزیستی مخمر و باکتریهاست).

از خواص دیگر کامبوجا
کامبوجا برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است و سرشار از ویتامین B و C است.
برای تقویت جدارهی رودهها و برای کاهش معده درد.
کامبوجا منبع آنتیاکسیدانهاست و برای حفظ سلامت مفاصل مفید است.
شما را از خستگی زودرس میرهاند و سیستم ایمنی بدنتان را تقویت میکند.
به سمزدایی از بدن و پاکسازی آن کمک میکند و کلسترول خونتان را کاهش میدهد.
باعث بهبود گوارش و متعادل شدن فلور روده میشود و استرس را از جانتان دور میسازد.
از ابتلا به برخی از سرطانها مانند سرطان معده و روده پیشگیری میکند.
سلامت موها را ارتقا میبخشد و وضعیت پوستتان را بهتر میکند.
از بروز بیماریهای کبدی و همچنین سنگ مثانه پیشگیری میکند.
برای سلامت چشمها و درمان آب مروارید مفید است.
شما را از بیخوابیهای شبانه نجات میدهد.
برای دیابتیها مفید است.
کامبوجا کبد چرب را درمان میکند ؟
کبد چرب در افراد چاق شایع است و به شدت با چاقی ارتباط دارد، بهویژه چاقی شکمی نقش مهمی در افزایش خطر ابتلا به کبد چرب دارد. دیابت قندی، هیپرتری گلیسیریدمی (افزایشTGخون) در افراد چاق شایع است. بعلاوه کبد چرب در نیمی از مبتلایان به دیابت قندی نوع دو دیده میشود ممکن است یکی از علل آن افزایش اسیدهای چرب با منشا غذائی و متابولیسم کربوهیدراتها و تبدیل آن به اسیدهای چرب باشد.
داروهای گیاهی که برای این بیماری توصیهشده است شامل خار مریم، تخم کتان قرمز، عرق بابا آدم، عرق کاسنی و عرق بید است. همچنین به گفته برخی مصرف روزانه ۲ استکان تا ۲ لیوان عرق قارچ یا کامبوجا میتواند به درمان این بیماری کمک کند.

رعایت احتیاط در مصرف نوشیدنی کامبوجا
بیشتر افراد تجربه فوقالعادهای از نوشیدن و مصرف کامبوجا دارند و تاکنون گزارشی مبنی بر عوارض جانبی آن گزارش نشده است.
یکی از نکاتی که باید به آن توجه کرد سلامت دندانها است.به دلیل حالت اسیدی کامبوجا، برای جلوگیری از آسیب دیدن دندانها بهتر است پس از نوشیدن آن، دهان را با آب بشویید.
عوارض جانبی نوشیدنی کامبوجا بیشتر به نظر میرسد که ناشی از خطر تولید خانگی آن باشد. زیرا امکان آلودگی وجود دارد. زیرا بهعنوانمثال توده اسکوبی و کامبوجا نهایی به مانند تولیدات تجاری به لحاظ کیفیت آزمون و آزمایش نمیشوند. برای کاهش خطر آلودگی بهتر است از تجهیزات استریل استفاده کنید و فضای تمیزکاری و مواد اولیه باکیفیت داشته باشید.
درصد بسیار اندکی از افراد تجربه پف کردن، حالت تهوع، عفونت و واکنشهای آلرژیک را بعد از نوشیدن کامبوجا داشتند. که البته به دلیل اسیدی بودن زیاد کامبوجا امکان به وجود آمدن برخی مشکلات برای افراد نظیر زخم معده، سوزش سر دل یا حساسیت به غذاهای خیلی اسیدی وجود دارد.
اگر شما نگران برخی واکنشهای احتمالی بدن به کامبوجا هستید می توانید برای شروع با مقدار کم و بهتدریج کامبوجا استفاده کنید تا واکنشهای احتمالی بد آن خود را نشان دهد. به مقدار محدود ۲۲۵ گرم یا کمتر در طول روز استفاده کنید. برای کم کردن خطرات آلودگی سعی کنید کامبوجای آماده که برای تولید تهیه میکنید غیرپاستوریزه باشد و آلودگی باکتریایی نداشته باشد.
افرادی که به دلیل برخی ویروسها مانند HIV/AIDS سیستم ایمنی ضعیفی دارند باید مراقب مصرف کامبوجا باشند زیرا همیشه احتمال این وجود دارد که مخمر باعث رشد باکتریهای بد شود که میتواند سبب بیماری شود. خصوصاً برای کامبوجا های خانگی این مورد وجود دارد.
گرچه هنوز مطالعات زیادی درباره تأثیر مصرف کامبوجا بر خانمهای باردار نشده است. اما همیشه نگرانی وجود دارد که خانمهای باردار نباید الکل یا کافئین مصرف کنند. که البته هر دو این مواد به میزان اندک در نوشیدنی کامبوجا وجود دارند.
بنابراین قبل از اینکه مطالعات رسمی و گسترده تری روی تأثیر کامبوجا بر روی خانمهای باردار به انجام نرسیده توصیه میشود که اگر خانمهای باردار خواهان استفاده از کامبوجا هستند به میزان اندک استفاده کنند.
این نوشیدنی با شکر و چای تولید میشود که بعد از تخمیر به میزان اندکی الکل هم تبدیل میشود (حدود ۱% آن). برای افراد مبتلا به دیابت، مصرف کامبوجا به علت دارا بودن میزان قند خیلی کم (حدود ۲ گرم در هر ۲۲۶ گرم) جای نگرانی ندارد. اما میبایست میزان سطح قند خون و علائم مرتبط با آن سنجیده شود.
برای کسانی که با مشکلات گوارشی (مانند IBS) مواجهاند یا از اختلالات اضطرابی رنج میبرند، سطح کم کافئین موجود در کامبوجا نیز چیزی است که باید آگاهی داشته باشند چون کافئین گاهی اوقات بیماریهای فوق را شدت میبخشد البته اگر مصرف بیشازحد کامبوجا داشته باشند.